Ad image

15 Adımda Tiny House Depreme Hazırlık Rehberi

6 Min. Okuma

Tiny House’lar İçin Depreme Karşı Korunma ve Hazırlık Rehberi

Depremden korunmak için Tiny House‘larınızda alınabilecek basit önlemler hayat kurtarıyor. Tiny House deprem riski göz önünde bulundurulmalıdır. Peki, depreme hazırlıklı bir Tiny House’un planı nasıl olmalıdır? Küçük evlerinizi depreme nasıl hazırlarsınız? İşte 15 adımda Tiny House depreme hazırlık rehberi…

Türkiye, sismik olarak oldukça etkin bir bölgede konumlanmıştır, çünkü Avrasya levhası, Arap levhası ve Afrika levhası arasında yer alır. Ülke, kuzeyden güneye uzanan Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Batı Anadolu Fayı gibi deprem kuşakları üzerinde bulunur. Bu gerçeği zaman zaman göz ardı etsek de ev içi düzenlemelerde deprem riskini göz önünde bulundurmak hayati önem taşır. Deprem anında sabitlenmeyen eşyaların neden olabileceği yaralanmalar ve evdeki kaçış yollarının kapanması gibi durumlar, deprem kuşağında bulunan bir ülkenin sakinleri için ciddi tehlikeler oluşturabilir.

Tiny House Deprem Riskine Karşı Alınacak Önlemler

Tiny House deprem riskini en aza indirmek için şu önlemleri alabiliriz:

- Advertisement -
Ad image

1. Tiny house deprem önlemi olarak, dolap üstüne yerleştirilen eşyaların kayarak düşmelerini engellemek amacıyla sabitlemektir. Bu işlem için plastik tutucu malzemeler veya yapıştırıcılar kullanılmalıdır.

2. Soba ya da diğer ısıtıcılar mutlaka sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmelidir. Eğer bu sabitleme işlemi yapılmazsa, deprem aynı zamanda yangına da sebep olacaktır.

3. Dolaplar ve devrilebilecek diğer eşyalar, birbirine ve duvara sabitlenmelidir. Sabitlenen eşya ile duvar arasında boşluk bulunuyorsa, çarpma etkisini azaltmak için araya dolgu malzemesi eklenmelidir.

4. Tiny House deprem tehlikesini düşürmek için tezgah üzerinde kayabilen beyaz eşyaların altına metal profil yerleştirilerek kayma riski önlenmelidir.

- Advertisement -
Ad image

5. Zehirli, patlayıcı ve yanıcı maddeler düşmeyecek şekilde güvenli bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak  biçimde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerine fosforlu ve belirleyici etiketler yapıştırılmalıdır.

6. Rafların ön kısmına elastik bant veya tel ekleyerek küçük nesnelerin ve şişelerin, kutular içinde birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde düzenlenmesi sağlanabilir.

- Advertisement -
Ad image

7. Tiny House deprem tehlikesine yönelik; gaz kaçağı ve yangına karşı korunma amacıyla, gaz vanaları ve elektrik sigortaları otomatik olarak devreye girecek şekilde ayarlanmalıdır.

8. Evden hızla çıkış yapmak için kullanılacak yollar üzerindeki potansiyel tehlikeleri ortadan kaldırmak önemlidir. Bu yollar işaretlenmeli ve çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolundan kaldırılmalıdır.

9. Geniş çıkış yollarının düzenlenmesi önemlidir. Dışa doğru açılan kapıların tercih edilmesi, acil çıkış kapılarının kilitli olmaması gerekmektedir. Ayrıca, acil çıkışlar etkili şekilde aydınlatılmalıdır.

10. Karyolalar, pencerelerin ve devrilebilecek ağır dolapların yanına yerleştirilmemeli ve karyola üzerinde ağır eşyalar içeren raflar bulundurulmamalıdır.

11. Tüm bireylerin katılımıyla, evde, iş yerinde, apartmanda ve okulda “Afete Hazırlık Planları” yapılmalıdır. Bu planlar her altı ayda bir gözden geçirilmeli ve plana uygun davranışların tatbikatları zaman zaman uygulanmalıdır.

12. Afet ve acil durumlarda eve ulaşamama halinde, aile bireyleri arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla önlem alınmalıdır. Bu kapsamda, alternatif buluşma yerleri belirlenmeli ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışındaki bağlantı kişileri (ev, işyeri, okul, mahalle içinde veya dışında) önceden tespit edilmelidir.

13. Önemli evraklar, kimlik kartları, tapu belgeleri, sigorta belgeleri, sağlık karnesi, diplomalar, pasaportlar, banka cüzdanları vb., su geçirmeyecek şekilde korunmak üzere kopyaları hazırlanmalıdır. Ayrıca, bu evrakların bir örneği, bölge dışındaki bağlantı kişisinde bulunmalıdır.

14. Bina yönetimi tarafından önceden belirlenen mesken veya iş yerinin özellikleri ve büyüklüğüne uygun yangın söndürme cihazları bulundurulmalı ve bu cihazların periyodik bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.

15. Tiny House deprem riskine karşı herkesin deprem çantası hazır olmalıdır.Deprem çantası içeriği şu temel öğeleri içermelidir: üç günlük su tüketimini karşılamak için su şişeleri veya su arıtma tabletleri, dayanıklı gıda ürünleri, ilk yardım malzemeleri, şarj edilebilir el feneri, kişisel bakım ürünleri, ısıtıcı battaniye, iletişim araçları, çok amaçlı araçlar, kişisel belgeler, mevsime uygun giyim, acil durumlar için nakit para, harita ve acil durum planı, ilave ilaçlar, çocuklar ve evcil hayvanlar için gerekli malzemeler. Bu öğeler, acil durum anlarında hayati önem taşıyan ihtiyaçları karşılamak ve aile üyelerinin güvenliğini sağlamak adına kapsamlı bir hazırlık sunar.

Türkiye’de Deprem Riski En İller Hangileridir?

Birinci derece riskli bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt

İkinci derece riskli bölgeler

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum

Üçüncü derece riskli bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli bölgeler

Türkiye Deprem Haritası’na göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

Bu makaleyi paylaş
Yorum Yap