Son günlerde sağanak yağış ve deniz taşmasına bağlı seller meydana geliyor. Küresel ısınmanın etkilerinin yanında, şehir yerleşimlerinin alüvyon zemin ve dere yatakları üzerine kurulması sel riskini arttırıyor. Peki selden korunma yolları nelerdir, alabileceğimiz önlemler hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz?
Sel, ülkemizde en sık meydana gelen, fiziksel ve maddi kayıplara yol açan doğal afettir. Yüksek riskli sel bölgelerinde yaşayan ev sahipleri, ayrıca sel sigortası poliçeleri satın almaları gerektiğini bilir. Ancak, orta ve düşük riskli bölgelerde yaşayan birçok ev sahibi, selin her yerde ve her zaman meydana gelebileceğinin farkında değildir. İklim değişikliği, hava durumunu aşırı hızda değiştirerek ortalama fırtınaları felakete dönüştürüyor.
Nüfusun daha önce bu tehlikelerle başa çıkmak zorunda kalmadığı ve hazırlıksız olduğu bölgelerde artan sel baskınları meydana gelmeye başlıyor. Bir selin meydana gelmesini engelleyemesek de küçük evinizi koruyacak bazı fiziksel ve finansal kayıpları azaltmanıza yardımcı olabilecek selden korunma yolları nelerdir kılavuzunu bir araya getirdik.
Evinizde Fiziksel ve Maddi Kayıp Yaşanmaması İçin Selden Korunma Yolları Nelerdir?
Çoğumuz için evlerimiz en önemli varlıklarımızdan biridir. Felaket boyutunda bir olay yaşandığında ev sahiplerinin yaşadığı maddi ve duygusal kayıpların etkisi ömür boyu sürebilir. Sel olmasını gerçekten engelleyemeyiz ancak, küçük evinizin ve kişisel mülkünüzün uğrayacağı zararı azaltmak için önleyici tedbirler alabilirsiniz.
İklim değişikliğinin etkisiyle artan yağış miktarıyla birlikte sel her yerde meydana gelebilir. Maddi ve fiziksel kayıpları en aza indirmek için selden korunma yolları nelerdir? Konut sigortası, taşan cihazlardan kaynaklanan su hasarı için bir miktar teminat sağlayabilir, ancak yağmurlardan veya su kütlelerinden taşan sel, standart konut sigorta poliçesine dahil edilmez. Sigorta uzmanları, sel sigortasının, sel bölgesinde yaşamasalar bile çoğu ev sahibi için iyi bir fikir olduğunu, ancak bazıları için maliyetin engelleyici olabileceğini belirtir. Bununla birlikte, küçük ev sahiplerinin selden kaynaklanan kayıp riskini azaltmasına yardımcı olabilecek, fırtınaya dayanıklı yüksek kaliteli yapı malzemeleri kullanmak, evinizdeki mobilyaları yeniden düzenlemek gibi önleyici adımlar vardır.
İşte uzmanların evinizi sele karşı dayanıklı hale getirmek için önerdiği bazı yöntemler;
Küçük Evinizin Sel Riskini Değerlendirin
Düşük ile orta derecede sel riski taşıyan evlerin bile önümüzdeki 30 yıl içinde sele maruz kalma olasılığı, yangına maruz kalma olasılığından beş kat fazladır. İster bir ev satın almayı düşünüyor olun ister halihazırda ev sahibi olun, mevcut ve gelecekteki sel riskinizi değerlendirmek finansal yatırımınızı korumanın en iyi yoludur.
Sel Sigortasını Göz Önünde Bulundurun
Deniz ya da göl yakınında yaşayan ev sahipleri sel sigortası yaptırmanın gerekli olduğunu bilirler. Peki ya sudan veya kentsel alanlardan uzak evler ne olacak? Çoğu ev sahibi sigorta şirketi selden kaynaklanan hasarları karşılamaz.
İklim değişikliğinin neden olduğu artan yağış seviyeleri nedeniyle, yüksek riskli sel bölgesinde yaşıyor olduğunuzun farkında olmayabilirsiniz. Selden korunma yolları nelerdir diye sorulduğunda, ilk aklınıza gelen seçenek bir sel sigortası poliçesi satın almak olmalıdır. Sel sigortası, geçmişte olmasa bile yakın gelecekte evinizi sel basması durumunda finansal olarak korunmaya yönelik proaktif bir adımdır.
Unutmamanız gereken; sel sigortasının aktif hale gelmesi için genellikle 30 günlük bir bekleme süresi olduğunu (yani bir fırtına tahmin edildiğinde satın alıp yürürlüğe girmesini sağlayamazsınız) ve sel sigortası primlerinin satın alma sırasında peşin ve tam olarak ödenmesi Gerektiğidir.
Küçük Evinizin Drenajını Kontrol Edin
Evinizin etrafındaki zeminin bakımını yapmak, evinizi selden korumanın bir yoludur. Yanlış drenaj, fazla suyun evin etrafında birikmesine ve toprak erozyonunun artmasına neden olur. Zamanla toprak erozyonu evinizin batmasına, yüksekliğinin düşmesine ve sel riskinin artmasına neden olur.
Evinizin etrafındaki eğim temelinizden uzağa doğru olmalıdır. Yağmur yağdığında, suyun evinizden uzaklaştığını ve mülkünüzdeki herhangi bir alanda birikmediğini doğrulamak için gözlem yapın. Kötü drenajın bazı işaretleri taşan oluklar, ıslak toprak, sürüklenen malç veya sızıntı yapan bir bodrumdur. Evinizi sele karşı daha dayanıklı hale getirmek için, sel suyunun evinize geri dönmesini önlemek amacıyla durgun su vanaları takabilirsiniz.
Küçük Eviniz İçin Geçici Sel Bariyerleri Yaptırın
Yapısal değişikliklere alternatif olarak, geçici sel bariyerleri suyu evinizden uzaklaştırarak evinizi selden korumaya yardımcı olabilir. Kum torbaları popüler bir seçenektir, ancak selden korunma yolları nelerdir sorusuna cevap niteliğinde birkaç seçenek daha var:
Kasalı barajlar
Şişme barajlar
Metal sel bariyerleri
Kauçuk barajlar
Sele Dayanıklı Malzemeler Kullanmak Önemli
Yüksek riskli sel bölgesinde ev satın alırken veya evinizi yeniden inşa ederken sele dayanıklı malzemeler kullanmayı düşünün. Yapı malzemeleri sel sularına karşı en az 72 saat boyunca büyük hasar görmeden dayanabiliyorsa sele dayanıklı olarak kabul edilir.
Beton ve diğer malzemeler evin dış cephesinde işe yararken, iç mekânı da unutmamak gerekiyor. Yüksek riskli bölgelerdeki birçok ev sahibi ahşap ve halı yerine seramik, kil veya traverten karo zeminleri tercih etmektedir. Bunlar yalnızca sele karşı dayanıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda tasarım değerini yükseltir ve evin piyasa değerini artırabilir.
Evinizdeki Tesisat ve Cihazları Yerden Yüksekte Konumlandırın.
Tek katlı bir ev ya da küçük evde yaşıyorsanız veya buzdolabınızı yerden yükseltmekten için kül blokları ve ahşaptan geçici platformlar kullanmayı düşünün. Montajı kolaydır ve sel tehdidi sona erdiğinde indirilip depolanabilir. Cihazlarınızı taşımanız gerektiğinde yanınızda bulundurmanız gereken bazı eşyaları aşağıda bulabilirsiniz:
El arabası
Kaldırma kayışları
Kül blokları
Kontrplak
Bölgenizde sel suları yükselirse, elektrik sistemleri tehlikeye girmeden ve elektrik çarpması riskini azaltmak için evinizin elektriğini kapattığınızdan emin olun (su ve elektrik tehlikeli bir kombinasyondur).
Jeneratöre Yatırım Yapın
Sel felaketi yaşandıktan sonra elektriğin geri gelmesi haftalar ya da aylar sürebilir. Selden korunma yolları nelerdir dendiğinde ilk alan bir jeneratör almak değildir muhtemelen. Elektrik kesintisi gıdaların bozulmasına ve karter pompasının arızalanmasına neden olarak bodrum katlarında su baskınlarına yol açabilir. Telefonunuzu şarj edemeyeceğiniz veya internete bağlanamayacağınız için, telefonunuzun şarjı bittiğinde acil servislerle de iletişiminiz kesilir.
Tüm evi yetecek kapasiteli jeneratör idealdir ancak herkesin erişebileceği bir seçenek değildir. Bunun yerine taşınabilir bir jeneratör düşünün. Maliyete ve neye bağlanmanız gerektiğine bağlı olarak, buzdolabınızı, karter pompanızı, portatif klimanızı ve evinizin birkaç odasındaki ışıkları çalıştırmak için yeterli elektriğe sahip olursunuz.